PLANINARSKO SMUČARSKO DRUŠTVO VILINAC JABLANICA

Možemo biti ponosni na mnoge generacije planinara koje su u mnogome utkale, s mnogo samoprijegora, samoodricanja, htijenja, volje i ljubavi, ono najljepše što krasi planinara, kako bi afirmisali društvo i opštinu Jablanica u svakom pogledu.

Planinarsko smučarsko društvo „Vilinac“ – Jablanica je cijelu 2010 godinu podredilo obilježavanju 60. godišnjice, u čijem znaku su realizovani svi sadržaji programskih aktivnosti kao što su:

- Radovi na završetku izgradnje planinarske kuće pod Velikim Vilincem (1961 m n/v), kao i svečano otvaranje koje je obavljeno 16. oktobra 2010. godine uz prisustvo 130 planinara i gostiju.

- U februaru mjesecu izveden je uspon na Veliki Vran, povodom dana općine Jablanica, gdje je uzelo učešća 130 planinara i gostiju iz više gradova.

- U augustu mjesecu je izveden tradicionalni memorijalni pohod „Salem Zebić – Kujta“ na kojem je uzelo učešće preko 60 planinara.

- U septembru je izveden tradicionalni uspon na Veliki Vilinac sa učešćem preko 120 planinra.

- U oktobru – novembru organizovani su zajednički izlasci u novootvorenu planinrsku kuću pod Velikim Vilincem, sa grupama planinara iz Splita, Beograda, Zagreba, Sarajeva, sa preko 130 učesnika.

- Urađena je brošura „Monografski prikaz“, povodom 60. godišnjice, kojom smo uspjeli otrgnuti od zaborava mnoge aktivnosti dugogodišnjeg rada i postojanja društva.

- Urađena je i knjiga „Čvrsnica – kamena tvrđava Hercegovine“, autora Bećira Behrema.

Planinarsko smučarsko društvo „Vilinac“ – Jablanica na svečanoj akademiji upriličilo je dodjelu priznanja zaslužnim članovima društva, kao i drugim organizacijama, koje su pomogle ostvarivanju programskih aktivnosti društva, a posebno izgradnji i obnovi planinarske kuće pod Velikim Vilincem u vremenu 2006 – 2010. godine. U proteklom 60. godišnjem radu i postojanju, društvo je imalo uspona i padova, ali ostvareni rezultati su daleko nadmašili povremene zastoje u radu. Možemo biti ponosni na mnoge generacije planinara koje si afirmisale, kako društvo, tako i općinu Jablanice pa i šire Bosnu i Hercegovinu.

Ne možemo, a da ne spomenemo neke od osnovnih programskih sadržaja koje su obilježili i dali pečat aktivnostima koje su realizovane u proteklim godinama:

- Organizovanje i realizacija ljetovanja – zimovanja za mlađe članove društva u periodu 1968 – 1990. godine na planini, kroz koju je prošlo preko 1000 jablaničana uzrasta 10 – 14 godina.

- Učešću na planinarskim orjentacionim takmičenjima Republičkog i Saveznog značaja, gdje su postizani zavisni rezultati 1966 – 1978. godine.

- Obnova i rekonstrukcija kuće pod Velikim Vilincem 1977 – 1989. godine.

- Izgradnja zimsko – sportskog rekreacionog centra Risovac u periodu 1981 – 1985. godine, gdje je u izgradnji objekta za smještaj i ski lifta u akcijama uzelo učešća preko 500 jablaničana od čega preko 120 članova planinarskog društva.

O drugim aktivnostima imate priliku pročitati u brošuri „Monografski prikaz o radu društva“. Kroz planinarsku organizaciju u 60. godišnjem periodu prošlo je preko 3000 hiljade članova, a godišnji prosjek članstva kretao se oko 150 članova.

Ostvareni rezultati u prošlosti, kao i rezultati u posljenjih 5 godina, osnov su i garancija da će u budučnosti planinarstvo u Jablanici i šire imati značajnu ulogu, a posebno na aktivnom učešću mladih generacija, kojima pripada budućnost.

Na sjednici Upravnog odbora održanoj dana 09.12.2010. godine donesena je odluka o dodjeli priznanja zaslužnim članovima društva kao i osobama koje su u mnogome doprinjele razvoju društva tj. donatorima.

Priznanja su dodjeljena u četri kategorije i to:
- zahvalnica društva posthumno
- zahvalnice za doprinos u razvoju društva – donatori
- plakete za uspješan dugogodišnji rad na razvoju planinarstva i društva
- zlatna plaketa društva

ZAHVALNICE DRUŠTVA POSTHUMNO SU DOBILI:

- Jozo Klepica
- Enver Zećo – Doka
- Ibrahim Efica – Fifa
- Šefko Košpo
- Salem Zebić – Kujta
- Zebić Enver – Berba
- Salem Klepo – Ćale

ZAHVALNICE ZA DOPRINOS U RAZVOJU DRUŠTVA – DONATORI

- Općina Jablanica
- Sportski savez općina Jablanica
- G-din Mušić Edin
- G-din Amadeo Mandić – Mado
- Hidroelektrane na Neretvi – Jablanica
- Prominvest Konjic – Enver Bećirović
- G-din dr. Esad Palić
- Maksumić komerc vl. Ismet Maksumić
- Lim – Mal Jablanica vl. Ajdin Malović
- Babić d.o.o. Jablanica vl. Amil Babić
- Kamex Jablanica vl. Hidžad Burić
- G-din Maksumić Jusuf
- G-din Enver Baljić
- PD „Vranica“ – Fojnica
- PD „Bitovinja“ – Kreševo

PLAKETE ZA USPJEŠAN DUGOGODIŠNJI RAD NA RAZVOJU PLANINARSTVA I DRUŠTVA

- G-din Salih Jusić – Farba
- G-din Sead Omerović – Tica
- G-din Željko Falak
- G-din Salko Keskin
- G-din Malović Abdulah – Šok
- G-din Klepo Ismet
- G-din Salihagić Mirsad – Ćilsa
- G-din Ivković Zenaid – Kić
- G-din Krnjić Hazim – Haza
- G-din Širić Fadil – Škulj

ZLATNA PLAKETA DRUŠTVA

- G-din Bećir Behrem