PLANINARSKO SMUČARSKO DRUŠTVO VILINAC JABLANICA

Mart mjesec započeo je organizacijom X po redu uspona na Veliki Vran (2074 m n/v) povodom dana Općine Jablanica. Učešće u pohodu je uzelo ukupno 97 planinara svih uzrasta i iz gotovo svih gradova BiH, kao i gostiju iz planinarskih društava susjedne Republike Hrvatske Šibenika i Splita (njih oko 10 učesnika).

Tom prilikom društvo je obezbjedilo prevoz i tople napitke za sve učesnike pohoda. Od ukupnog broja učesnika, i pored veoma jakog vjetra, samo nekolicina nije uspjela osvojiti vrh. I ovaj kao i većinu prethodnih uspona osiguravali su članovi GSS stanica Jablanica koji su iskazali visok nivo ozbiljnosti i osposobljenosti u realizaciji ovakvih događaja, te za vrijeme uspona nije bilo potrebe za njihovom intervencijom. Posebnu radost i zadovoljstvo iskazali su mladi planinari, od kojih je mnogima ovo bio prvi uspon na planinu u zimskim uslovima, te su istakli interesovanje za učlanjenje u naše društvo i nastavak svojih aktivnosti u društvu.


Zahvalnost na pozivu i uspješnoj organizaciji posebno su iskazali gosti iz planinarskih društava iz Šibenika i Splita, najavljujući ponovni dolazak na zajedničke uspone i upućujući poziv na druženje u nekom od njihovih domova u Hrvatskoj. Kao organizatori iskoristili smo priliku da se zahvalimo svim učesnicima pohoda i čestitamo na usponu.